Στέφανα γάμου: Συμβολισμοί από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα

Η τελετή του γάμου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, αποτελεί μία αρχαία κι επιβλητική λειτουργία, με την οποία ένας άνδρας και μία γυναίκα ενώνονται ενώπιον του Θεού, αναγνωρίζοντας ότι η αγάπη τους έχει τις ρίζες της σ’ αυτόν, που είναι η ίδια η αγάπη!

Οι συμβολισμοί στο μυστήριο του γάμου είναι πάρα πολλοί και φυσικά συγκινητικοί, καθώς δηλώσουν την αρχή μίας νέας ζωής για το ζευγάρι και την ηθική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική τους ένωση, καθώς πλέον στα μάτια του θεού, αποτελεί μία σάρκα και μία ψυχή.

Ένα από τα πιο σπουδαία σύμβολα της τελετής του γάμου, αποτελούν τα στέφανα γάμου, τα οποία χρησιμοποιούνται παντοιοτρόπως από τον ιερέα, προκειμένου να περιλάβει όλους τους συμβολισμούς που αποτελούν το συνεκτικό δεσμό όλων όσων αποτελούν το μυστήριο του γάμου!

Βασιλικά σύμβολα

Τα στέφανα είναι βασιλικά σύμβολα καθώς με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, η οικογένεια του ζευγαριού. Ιδιαίτερα τα χρυσά στέφανα γάμου συνδέονται ακόμα πιο ξεκάθαρα με αυτή τη λειτουργία. Χαρακτηριστικά των βασιλιάδων είναι η σοφία, η σύνεση και η δικαιοσύνη, αρετές που αναμένονται και από το ζευγάρι, για να καταφέρει να είναι ευτυχισμένο για πάντα και να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά του. Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό, να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή, στο νέο τους βασίλειο, όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη.

Σύμβολα μαρτύρων

Τα στέφανα του γάμου, υπενθυμίζουν επίσης τα στέφανα των μαρτύρων, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μαρτυρική διάσταση της Χριστιανικής ζωής και τις θυσίες που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο γάμο. Συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού στη ζωή, γιʼ αυτό ο παπάς, συμβολικά μετά το τέλος του μυστηρίου, δένει τις κορδέλες των στεφάνων σφιχτά μαζί.

Σύμβολα νίκης

Τα στέφανα γάμου, όμως, έχουν και άλλη σημασία. Από την αρχαιότητα, στεφάνια από δάφνη ή ελιά τοποθετούνταν στα κεφάλια των νικητών αθλητών ή στρατιωτών και αυτό ακριβώς θέλει να τονίσει και η εκκλησία. Τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη είναι νικητές επειδή κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ, να υπερνικήσουν τα εμπόδια και να παραμείνουν πιστοί στον αγώνα που έκαναν για την αγάπη και τη σχέση τους.

Σύμβολα δέσμευσης

Τα στέφανα γάμου δένονται με μία κορδέλα μαζί και καταλήγουν το καθένα στο κεφάλι του άντρα και της γυναίκας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρότερος συμβολισμός από αυτόν σχετικά με το ότι το ζευγάρι δένεται για πάντα με μια αόρατη κλωστή που τους κάνει ένα στα μάτια του θεού και των ανθρώπων. Μάλιστα, τα στέφανα εναλλάσσονται στα δύο κεφάλια, για να γίνει φανερό ότι οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχουν πλέον δύο άτομα αλλά ένα.

Στην Cosmos Events μπορείτε να βρείτε μία απίστευτη ποικιλία από στέφανα γάμου: χειροποίηταvintageμοντέρνα αλλά και επάργυρα με στεφανοθήκες! Είμαστε δίπλα σας προκειμένου να επιλέξετε τα ιδανικά στέφανα γάμου για εσάς και τον σύντροφό σας και να προσδώσετε έναν μοναδικό, βασιλικό χαρακτήρα, στο γάμο σας!

Share
Posts created 115

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top