Μαρτυρικά βάπτισης: Ο συμβολισμός τους στο μυστήριο της βάπτισης

Η βάπτιση είναι το μυστήριο όπου αποτελεί την είσοδο του ανθρώπου στην Εκκλησία. Με το βάπτισμα το παιδάκι αποκαθαίρετε από το προπατορικό αμάρτημα μέσω του νερού, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού. Η βάπτιση είναι το ιερό μυστήριο που γίνεται μόνο μια φορά στη ζωή μας και καθετί έχει τη σημασία αλλά και την εξήγησή του!

Βαπτιστικός σταυρός, λαμπάδα, λάδι, βαπτιστικά ρούχα, μαρτυρικά βάπτισης, είναι έννοιες γνωστές σε όλους ή… μήπως όχι; Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε τη σημασία που έχουν στο μυστήριο τα μαρτυρικά βάπτισης!

Τα μαρτυρικά έχουν κυριολεκτικό συμβολισμό και αποτελούν «απόδειξη» για την τέλεση της βάπτισης και πως εκείνος που το φέρει, ήταν παρών στο μυστήριο της βάπτισης! Κάθε ένας που φορά μαρτυρικό είναι συμβολικά ένας μάρτυρας υπεράσπισης στην ώρα της κρίσης του ανθρώπου που βαπτίστηκε χριστιανός. Τα μαρτυρικά δίνονται σε κάθε καλεσμένο από την πλευρά του νονού. Έτσι λοιπόν η ευχή του νονού σε αυτό το συμβολισμό της βάπτισης είναι όλοι οι καλεσμένοι να γίνουν μάρτυρες στο μυστήριο που τελείται.

Η εκκλησία είναι σχετικά αυστηρή ως προς την μορφή των μαρτυρικών, καθώς επιτρέπει μόνο ένα μικρό σταυρό ή ένα μικρό μενταγιόν με την Παναγία ή κάποιον Άγιο.

Παρόλα αυτά, συνηθίζεται να υπάρχουν και μοντέρνες εκδοχές μαρτυρικών, όπου ο σταυρός είναι φτιαγμένος από ιδιαίτερα υλικά, ενώ πλέον θα συναντήσετε μαρτυρικά σε μορφή βραχιολιού, με μικρό σταυρουδάκι και ματάκι, σε μορφή κρεμαστού και πλέον σε λιγότερες περιπτώσεις ως καρφίτσα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον καλεσμένο να το κρατήσει σαν ενθύμιο ενώ δεν είναι κι εύκολο να χαθεί κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Οι λύσεις πλέον είναι πολλές και μπορείτε να βρείτε ξεχωριστά μαρτυρικά σταυρουδάκια με πρωτότυπα υλικά, όπως είναι το σχοινί, η κορδέλα, οι χάντρες, αλλά και σε διαφορετικά σχέδια όπως ουράνιο τόξο, με κωνσταντινάτο, με κύκνο αλλά και πολλά άλλα!

Φυσικά όμως ο μαρτυρικός σταυρός αποτελεί το κεντρικό στοιχείο ώστε να μη χάνεται η συμβολική αξία του! Συνήθως τα μαρτυρικά τα φυλάμε σε κουτάκι μετά το πέρας του μυστηρίου, καθώς δεν συνηθίζεται να πετάμε αντικείμενα συμβολικής αξίας, σε όποιο θρήσκευμα κι αν ανήκουμε. Η μοντέρνα λύση του βραχιολιού, είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσει ο κάθε καλεσμένος σας την ανάμνηση του μαρτυρικού σταυρού της βάπτισης του παιδιού σας!

Στην Cosmos Events, όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε δίπλα σας σε κάθε σημαντική και μοναδική στιγμή της ζωής σας! Με τη γνώση και την εμπειρία μας μπορούμε να σας δώσουμε σημαντικές συμβουλές για τη σωστή επιλογή μαρτυρικών βάπτισης!

Share
Posts created 115

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top